L'IFISC


Connecting science, understanding complexity


L'IFISC (Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos) és un institut de recerca conjunt de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), creat el 2007 a partir de l'antic Departament de Física Interdisciplinària de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA).

L'IFISC ha estat guardonat per l'Agència Estatal de Recerca (AEI) amb el segell d'Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu (MdM) des de 2018 i s'ha consolidat com un centre de referència en sistemes complexos i un actor important en la definició de noves tendències en aquest camp a nivell nacional i internacional.

L'IFISC aborda principalment desafiaments teòrics, però també experimentals, situats en la intersecció dinàmica entre els sistemes complexos i les seves aplicacions interdisciplinàries en camps diversos com fotònica, física quàntica, biologia, ecologia, medi ambient i sistemes socials. La nostra recerca es distingeix per integrar principis fonamentals que abasten la teoria de xarxes, la física estadística i no lineal, els processos estocàstics, la modelització matemàtica de fenòmens col·lectius i la física quàntica. A partir d’aquí estenem el nostre focus a contextos socials complexos, explorant diverses facetes de les tecnologies de la informació, participant activament en aspectes de computació no convencional i algorismes  d'aprenentatge. A més, les nostres investigacions aprofundeixen en els comportaments dinàmics dels sistemes vius i mediambientals, subratllant el caràcter inherentment interdisciplinari de la nostra feina.

Els enfocaments físics per a la recerca interdisciplinària en sistemes complexos són fonamentals per resoldre molts dels desafiaments de la societat. El Premi Nobel de Física 2021 "per proporcionar contribucions innovadores a la nostra comprensió dels sistemes físics complexos" va destacar la rellevància d'aquest camp i la singularitat de la seva metodologia física, deixant clar que la modelització de sistemes complexos és clau per proporcionar comprensió i previsió, així com per desenvolupar solucions pràctiques i assessorament per a governs i responsables polítics. La recerca en sistemes complexos és clau per abordar desafiaments actuals com la digitalització, la salut o el canvi climàtic. Una base de recerca saludable en sistemes complexos també és necessària per poder reaccionar davant futurs canvis socials inesperats i és un element principal d'una estratègia de preparació científica.


LÍNIES DE RECERCA

La recerca de l'IFISC s'estructura al voltant de quatre línies de recerca no disjuntes: una primera que desenvolupa metodologies i conceptes d'àmplia aplicabilitat, i les altres tres que es refereixen a la transferència d'aquestes idees a dominis específics d’aplicació físics, biològics o socials, donant-nos així una oportunitat única per contribuir a futurs desafiaments en àrees com la digitalització, la intel·ligència artificial, la salut, la mobilitat o el clima i el medi ambient, entre altres.

Els investigadors de l'IFISC participen en diverses d'aquestes línies de recerca, basades en la transversalitat, la col·laboració i la interdisciplinarietat, que són les marques distintives de l'IFISC. L'organització i estructura de l'IFISC fomenten publicacions conjuntes, la participació conjunta en projectes, discussions i col·laboracions científiques, la supervisió conjunta d'estudiants de doctorat i màster, i seminaris transversals.


diagram-small

ResearchLine1ResearchLine2

ResearchLine4

ResearchLine6


UNITAT DE SERVEIS

La nostra experiència actual resideix en la recerca fonamental, enfortida per la transferència de coneixements a empreses privades i institucions públiques, recolzada a través de les nostres unitats de servei internes:

  • Data Analytics@IFISC, que ofereix serveis de mineria de dades i anàlisi i modelatge de big data, incloent anàlisi de dades de xarxes socials, registres de telèfons mòbils i targetes de crèdit, xarxes de transport a escala urbana, transport aeri, censos i enquestes, resultats electorals en l'espai, electrocardiogrames, electro i magnetoencefalogrames, corrents marins i poblacions d'animals, etc.: http://analytics.ifisc.uib-csic.es/ 
  • La unitat d'innovació Data Analytics@IFISC_UIB, que integra investigadors de diferents departaments de la UIB i té com a objectiu transferir coneixements i tecnologia en els camps de BIG DATA, Machine Learning i Intel·ligència Artificial: https://data-analytics.ifisc.uib-csic.es/ 


XARXA DE COL·LABORACIÓ 

Les fortes interaccions entre els membres de l'IFISC es poden veure en la xarxa d'interaccions entre el personal permanent:

network-0724


ORGANITZACIÓ INTERNA

L'IFISC està organitzat en dos departaments:

  • Departament de Física Interdisciplinar, Cap de Departament:  Roberta Zambrini
  • Departament de Sistemes Complexos, Cap de Departament: Pere Colet

i una Unitat de Serveis Informàtics i Computació Científica i Big Data.

organigrama2_en


CONSELL ASSESSOR CIENTÍFIC

  • Jesús Marco de Lucas

    Chairperson: Jesús Marco de Lucas
    IFCA, Cantabria

  • Ulrike Feudel

    Ulrike Feudel
    Oldenburg University, Oldenburg

  • Elisabeth Giacobino

    Elisabeth Giacobino
    Pierre et Marie Curie University, Paris

  • Stefan Thurner

    Stefan Thurner
    Medical University of Vienna, Vienna

  • Angelo Vulpiani

    Angelo Vulpiani
    La Sapienza University, Rome


DOCUMENTS
  • IFISC general description (CAT)
  • IFISC scientific description (ENG)
  • IFISC presentation (PDF)
  • IFISC Annual Report 2023

  • Aquesta web utilitza cookies per a la recollida de dades amb un propòsit estadístic. Si continues navegant, vol dir que acceptes la instal·lació de la cookie.


    Més informació D'accord